Γενικές Οδηγίες

Παρόλο που η αντιμετώπιση του ιού δε διαφέρει από αυτήν της γρίπης σας συστήνουμε τα παρακάτω:

1) Αν ο/η μαθητής/τρια έχει κάποια από τα συμπτώματα του ιού, όπως έντονο βήχα, υψηλό πυρετό, δυσκολία αναπνοής (κύρια στοιχεία της λοίμωξης του αναπνευστικού) να μην προσέλθει στα μαθήματα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό. Πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να καλέσει τον ΕΟΔΥ στο 210-5212054 για να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες

2) Αν ο/η μαθητής/τρια έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου, συνιστάται να παραμείνει στο σπίτι για 14 ημέρες, πριν έρθει σε επαφή με άλλους. Λίστα με τις περιοχές υψηλού κινδύνου μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο του ΕΟΔΥ.

 3) Σε περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια έχει συμπτώματα ίωσης ή κρυολογήματος, πρέπει να παραμένει στο σπίτι μέχρι να γίνει εντελώς καλά και να μην προσέλθει στα μαθήματα.

4) Αν κάποιος από την οικογένεια του μαθητή/τριας νοσεί από τον κορωνοϊό Covid-19, πρέπει να παραμένει στο σπίτι.

5) εάν υπάρχει ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

*Σημείωση: Ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV ορίζεται: o Επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον κορωνοΪό Covid 19, διάρκειας τουλάχιστον 15’, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή o Παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV για περισσότερο από 2 ώρες

Γενικά προληπτικά μέτρα

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Μέτρα του ΚΞΓ

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Π.Γέρου λαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

1) Κάθε επιφάνεια καθαρίζεται καθημερινά με χλωριούχα διαλύματα για την εξόντωση των ιών.

2) Το σύνολο του προσωπικού είναι ενήμερο για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό.

3) Υπάρχουν αλκοολούχα διαλύματα σε κάθε αίθουσα

 4) Παρακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Παιδείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όλων των σχετικών φορέων για το θέμα και λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα πρόληψης.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι καθώς εξελίσσεται η διάδοση του ιού, οι οδηγίες ενδέχεται να αλλάξουν. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε. Τονίζουμε ότι είναι πολύ κρίσιμο ο καθένας μας να τηρήσει με υπευθυνότητα τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της λοίμωξης και ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία μας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες ενέργειες πρόληψης μπορείτε να δείτε στον ιστοχώρο του ΕΟΔΥ.